Creșterea plantelor aromatice la tine acasă este o modalitate ușoară și accesibilă de a avea întotdeauna la îndemână ingrediente proaspete și delicioase pentru preparatele tale culinare. La ce bun să dai bani frumoși pe condiment când le poți avea proaspete, mereu la îndemână pentru a pregăti cele mai bune mâncăruri pentru familia ta. Plantele aromatice, cum ar fi menta, rozmarinul, busuiocul, pătrunjelul, mărarul sau cimbrul, pot fi crescute cu ușurință în ghivece la tine acasă, indiferent dacă ai un balcon, o terasă sau doar o fereastră însorită. Te tentează și pe tine să ai parte de propria ta grădină cu plante acasă? Atunci hai alături de noi ca să descoperi cum poți face asta. Avem chiar și câteva sfaturi pentru a începe să crești plante aromatice la tine acasă.
Alege un loc potrivit pentru plantele tale
Chiar dacă se spune că nu este neapărat nevoie să locuiești la casă pentru a-ți crește propriile plante aromatice, să știi că trebuie să ții cont de unele aspecte. Astfel, plantele aromatice au nevoie de lumină solară directă pentru a crește bine, deci asigură-te că ghivecele tale sunt așezate într-un loc însorit, dar nu expuse la temperaturi prea ridicate sau la lumina directă a soarelui. Dacă ai un balcon sau o terasă, trebuie să te orientezi către o zonă care primește cel puțin șase ore de soare pe zi. În cazul în care locuiești într-un apartament și nu ai un balcon, așază ghivecele în apropierea unei ferestre care primește lumina soarelui și totul va fi mult mai simplu.
Folosește ghivecele potrivite
Plantele aromatice nu sunt prea pretențioase și pot fi plantate în ghivece de dimensiuni variate, în funcție de cât de mult spațiu ai disponibil. Ghivecele ar trebui să fie suficient de mari pentru a permite plantei să crească și să aibă suficient loc pentru dezvoltarea rădăcinilor. Asigură-te că ghivecele sau recipientele în care le-ai plantat sunt prevăzute cu găuri de scurgere pentru a preveni acumularea excesivă de apă.
Solul contează
Plantele aromatice au nevoie de un sol bine drenat și fertil pentru a se dezvolta așa cum trebuie. Poți cumpăra un sol special pentru plante aromatice sau îți poți face propriul amestec de sol amestecând pământ de grădină cu compost. Dacă folosești ghivece vechi, trebuie să le speli bine înainte de a le umple cu sol nou.
Îngrășămintele folosite și cât de des trebuie udate
După cum probabil ți-ai dat seama, aceste plante trebuie udate cu regularitate, dar trebuie evitată udarea excesivă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor și astfel vei distruge mica ta cultură. Udă plantele atunci când solul de la suprafață este uscat la atingere. De asemenea, poți fertiliza plantele o dată sau de două ori pe lună cu un îngrășământ lichid pentru plantele aromatice, ceea ce le va ajuta pe acestea să se dezvolte bine.
Îndepărtează frunzele uscate
Pentru a încuraja creșterea continuă a plantelor aromatice, trebuie să îndepărtezi frunzele uscate. Acestea pot atrage dăunători și din acest motiv plantele tale nu pot crește așa cum trebuie. De asemenea, poți tăia vârfurile tulpinilor pentru a încuraja creșterea laterală și pentru a preveni ca plantele să devină prea înalte.
Alege plantele potrivite pentru spațiul tău
Există o mulțime de plante aromatice pe care le poți crește acasă, dar totuși unele sunt mai potrivite decât altele pentru spațiul tău. Dacă ai un balcon sau o terasă, poți crește plante mai mari, cum ar fi rozmarinul sau busuiocul. În schimb, dacă spațiul este o problemă și ai doar o fereastră însorită, ar trebui să alegi plante mai mici, cum ar fi menta sau cimbrul.
Recoltează plantele la momentul potrivit
Plantele aromatice sunt cele mai bune și oferă un gust deosebit preparatelor tale atunci când sunt recoltate înainte de înflorire, deoarece uleiurile lor esențiale sunt cele mai concentrate. Recoltează plantele atunci când sunt suficient de mari pentru a fi folosite, și nu lăsa plantele să crească prea mult timp fără a fi recoltate, deoarece acestea pot deveni amare sau mai puțin parfumate.
Folosește cu încredere plantele în preparatele tale culinare
Plantele aromatice sunt perfecte pentru a adăuga aromă și prospețime mâncărurilor tale, și gustul lor atunci când sunt proaspete este unul de-a dreptul irezistibil. Învață cum poți folosi plantele proaspete sau uscate în salate, supe, sosuri și multe alte feluri de mâncare. Dacă nu folosești toate plantele odată, le poți usca sau congela pentru a le folosi mai târziu.