Stresul a devenit aproape o obișnuință în viața noastră, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne complacem în această situație. Dimpotrivă, trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a trece cu bine peste aceste situații neplăcute. Totuși, trebuie să recunoaștem că gestionarea situațiilor stresante poate fi o provocare, dar există mai multe abordări pe care le poți folosi pentru a face față cu calm și încredere. Iată și câteva sfaturi în acest sens.
Identifică sursa de stres
Atunci când te simți de-a dreptul copleșit de anumite situații, cea mai bună abordare este să încerci să înțelegi ce anume te face să te simți stresat. Identificarea surselor de stres poate ajuta la găsirea de soluții și la stabilirea priorităților, așa că respiră adânc, concentrează-te și găsește sursa problemei tale.
Găsește modalități de relaxare
Fiecare dintre noi are propriile metode de relaxare, dar printre cele care au cu adevărat efect sunt exercițiile de respirație, meditația, yoga, mersul pe jos sau toate activități care te fac să te simți liniștit și concentrat pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Poate dura puțin timp până îți dai seama ce funcționează pentru tine, dar dacă ai reușit să găsești soluția, mergi în continuare pe acest drum.
Vorbește cu cineva
Nu ajută cu nimic să te închizi în tine, ba chiar dimpotrivă am zice. Ămpărtășirea grijilor și stresului cu un prieten, un membru al familiei sau un terapeut poate fi benefic și poate ajuta la obținerea de perspective noi și la găsirea de soluții pe care tu parcă nu reușeai să le găsești.
Stabilește obiective și planifică
Este perfect normal ca uneori să te simți asaltat de probleme. Și nimic nu te ajută mai bine ca stabilirea obiectivelor și planificarea pașilor necesari pentru a le atinge. Este ceva minor la urma urmei, dar poate contribui la reducerea sentimentelor de anxietate și la creșterea sentimentului de control asupra situației.
Învață să spui “nu”
De regulă, aceasta este cauza celor mai multe dintre situațiile stresante din viața noastră. Dacă simți că ai prea multe responsabilități sau cereri din partea celorlalți, este important să înveți să spui “nu” atunci când este necesar. Acest lucru poate ajuta la menținerea echilibrului și la reducerea stresului. Nu îți va face nimeni statuie dacă te încăpățânezi să le faci tu pe toate sau pur și simplu nu știi să refuzi atunci când trebuie.
Acordă-ți timp pentru hobby-uri și activități recreative
Timpul petrecut făcând toate acele lucruri care te fac să te simți bine și te relaxează nu este unul pierdut ci te poate ajuta la reducerea stresului și la creșterea stării de bine.
Mai multă mișcare
Nu o spunem noi, ci specialiștii în domeniu: exercițiile fizice pot ajuta la eliberarea de endorfine, care pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Prin urmare, profită de asta și mergi la mult pe jos, aleargă, înoată, sau folosește-te de o bicicletă eliptică acasă pentru a-ți oxigena creierul, după cum se spune.
Dormi suficient
Cu siguranță știai deja asta, dar ți-o repetăm. Dacă reușești să te odihnești suficient, acest simplu gest te poate ajuta la menținerea nivelurilor normale de energie și la reducerea stresului.
Fii organizat
Faptul că ești… împrăștiat nu este chiar în avantajul tău. De aceea, încearcă să îți organizezi timpul și sarcinile pentru a evita aglomerația și a reduce sentimentul de copleșire. Poți să îți faci o listă de sarcini prioritare sau să folosești o aplicație de organizare pentru a-ți organiza mai bine sarcinile și timpul.
Evită substanțele stimulante
Chiar dacă ai impresia că te ajută, este doar o iluzie: consumul excesiv de cafeină sau alte substanțe stimulante poate agrava stresul și anxietatea. Încearcă să limitezi consumul acestor substanțe sau să le eviți complet, pentru că în caz contrar îți dai peste cap organismul.
Apelează la ajutorul profesioniștilor
Dacă simți că stresul și anxietatea îți afectează viața de zi cu zi, nu ezita să cauți ajutorul profesioniștilor. Nu ai de ce să îți fie rușine. Un terapeut sau un consilier te poate ajuta să identifici cauzele stresului și să găsești soluții pentru a face față cu succes situațiilor stresante din viața ta.
Fii blând cu tine însuți
Știi cum se spune, noi suntem cei mai mari critici ai noștri. De aceea, nu te judeca sau nu te critica dur pentru sentimentele tale de stres sau anxietate. Este normal să simți astfel de emoții în anumite situații. În schimb, încurajează-te și nu te critica prea mult. Folosește-ți energia pentru a încerca să găsești soluții pentru a face față cu calm și încredere situațiilor stresante.